régen és most


Az orosz pezsgőgyártás régen

Az orosz pezsgő története az 1600-as évek elején kezdődött, amikor a cári család asztalára először került francia Champagne. Az ital a maga különlegeségével és pompájával a rövid idő alatt a cár kedvenc italává vált. A nagy francia pezsgőházak egymással versenyezve próbálták elnyerni a cári udvar kizárólagos pezsgő beszállítója címet. Ez többeknek sikerült is és a francia pezsgő hosszú évtizedekig meghatározója volt a cári udvar gasztronómiájának, olyannyira, hogy II. Alexander Cár pohárnoka minden évben személyesen utazott, Franciaországba hogy részt vegyen a bor elkészítésében és a legnemesebb ital kiválasztásában. A kóstolás mellet a pohárnok persze figyelt és tanult végül elsajátította a pezsgőgyártás valamennyi fortélyát, majd hazájába visszatérve a TITOK birtokában megpróbálta elkészíteni a saját pezsgőjét.

A pohárnok kilétét és eredményit a pezsgőgyártás terén homály fedi azonban a titkot feltehetőleg tovább adta, mert az 1800-as évek végén Lev Szergejevics Golicin orosz arisztokrata és Anton Frolov-Bargejev vegyész kezdett kísérletezni a pezsgőgyártással, de az eredeti Champagne-i eljárás helyett már egy teljesen új metódus szerint. Először a Don melletti Rosztovban, majd később Gorkiban, Szentpéterváron és Moszkvában alapítottak üzemet. Az orosz pezsgő gyártása a 19. század második felétől kezdve virágzott a leghíresebb és legdrágább, a "Novi Szvet", amely Lev Szergejevics Golicin gyárában készült, például az 1900-as párizsi világkiállításon a földkerekség legjobbjának bizonyult.

Később a cári hatalom megdöntése és a bolsevik hatalomátvétel átmenetileg véget vetett a pezsgőgyártásnak is. A bolsevikok sokáig hallani sem akartak ilyen burzsoá termékekről, csak a húszas évek közepén jutott eszükbe a gondolat: egy tömegpezsgő, a klasszikus "olcsó, de finom" kombináció akár jól is jöhet, így a már államosított üzemekben a Frolov-Bargejev módszerével ekkor kezdték
gyártani a "Szovjetszkoje Sampanszkoje" néven ismert pezsgőt. A legenda szerint a végleges receptbe maga Sztálin is beleszólt, mivel nem találta elég édesnek az első verziót. Azt nem tudjuk, hogy igaz volt-e a legenda, mindenesetre az oroszok pezsgőfogyasztási szokásaira elég jól rámutat: hogy a különböző fajtákból az oroszok 70 %-a az édeset választja 20 %-a fél édeset és csak a maradék 10 % iszik száraz pezsgőt.

A rendszerváltás után hosszan húzódó vita zajlott arról, hogy a Szovjetszkoje Sampanszkoje egy márka, vagy csak egy technológiai eljárás, amit minden orosz pezsgőgyártó használhat. A márkahasználat jogát a Szojuzplodoimport nevű állami céghez került, ők 7-8 gyártóval szerződést kötöttek, többek közt ilyenkor született meg a Russiskoje Sampanszkoje és a Szovjetszkoje Igrisztoje márka is.

Az orosz pezsgőgyártási technológia iránt, magyar szakemberek is érdeklődést mutattak és a 70-es évek végén egy magyar borászokból és élelmiszer mérnökökből álló delegáció is kiutazott tanulmányozni a folyamatos pezsgőgyártási technológiát, illetve annak lehetőségét, hogyan lehetne azt Magyarországon is megvalósítani.

Látogatást tettek a Moszkvai kísérleti pezsgőgyárban, ahol Bruszilovszkij professzor avatta be őket a folyamatos pezsgőgyártás rejtelmeibe. Néhány hónappal később Bruszilovszkij professzor Magyarországra látogatott és végül a Hosszúhegyi Állami Gazdaság borászati üzemét találták alkalmasnak a kísérleti Szovjet pezsgő előállítására. 1986. szeptember 9-én elindították a Trojka nevű pezsgő gyártását. A Trojka nevű pezsgő csak kísérleti pezsgő volt, azonban 1989-ben létrejött a Magyar-Szovjet Pezsgőgyártó Közös Vállalat, amely elkezdte gyártani szovjet technológiával és Szovjetszkoje Igrisztoje névvel a pezsgőt. A Magyar-Szovjet Pezsgőgyártó Közös Vállalat 1991-ben átalakult Igrisztoje Pezsgőgyártó Részvénytársasággá azonban a megváltozott gazdasági helyezetett az üzem nem élte túl. Ugyanakkor a gyártástechnológiát és a Szovjetszkoje Igrisztoje márkanevet a Szovjet licensz tulajdonos értékesítette az Izsáki Hungasekt Zrt.-nek és így került a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgő Izsákra amely azóta is itt készül.
A technológia alap elemei mind az eredeti szovjet mind a Royalsekt Zrt. által a mai napig használt technológiában azonosak.

Az minden technológia sajátja, hogy az idő múlásával a technológia bizonyos elemei módosulnak, megújulnak. Ez történt a szovjet pezsgőgyártási technológiával is, amelynek természetesen bizonyos elemei a 60-as, 70-es évek óta változtak, azonban lényegi elemeit és sajátosságait tekintve a ami napig változatlanok.

A Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőgyártás most


Az Izsáki Pezsgőgyár ma Royalsekt Zrt. Pezsgőpincészet néven, az ország legnagyobb magyar tulajdonba lévő pezsgőpincészete. A több évtizedes hagyományokat követve a mai minőségi követelményeknek valamint a piaci igényeknek megfelelve palackozza a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőket.

Izsákon a technológia fejlődése nem állt meg az 1980-as évek szintjén, hanem a korral együtt fejlődött, így a ma készülő Szovjetszkoje Igrisztoje a korábbi olcsó tömegtermékhez képest jóval magasabb minőségi követelmények szerint készül, hagyományos csomagolásban.

Ennek a minőségnek valamint a folyamatos megújulásnak köszönheti, töretlen népszerűségét a fogyasztók körében.

A Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgő, amely túlélte a történelem viszontagságait átvészelte a rendszerváltást, új ízekkel kiegészülve, megújulva él tovább

Hírek, aktualitások

Feltöltve: 2016. 07. 16.

A LISA 501 a Szovjetszkoje Igrisztoje támogatásával!

Feltöltve: 2016. 05. 09.

Itt találtok meg minket a 2017-es fesztivál szezonban

Feltöltve: 2016. 04. 12.

Wild Night Tour 2017 - Cluc Central Kecskemét

Feltöltve: 2016. 03. 25.

A gyulai IKON LOUNGE & GRILL- ben jártunk a hétvégén

Felpezsdítjük a bulit!

LÉGY NAPRA KÉSZ Szovjetszkoje Igrisztoje ONLINE ÉLETÉBŐL, RANDOM POSZTOK, TWEETEK, INSTAGRAM KÉPEK ÉS MÉG SOK MÁS

Kapcsolat
hol tud elérni bennünket?
Biczó csárda
csárda és lovaspanzió hármaspuszta
Royalsekt
Adrenalin
Izsáki borok
Biczó csárda
Borsodvin
Citydrink
Kobra
Szent István pezsgő
Szovjetszkoje Igrisztoje
Készítette: DevelMedia